Fem hälsosamma skäl att besöka skogen

Att skogen har en lugnande och positiv effekt på oss människor är inget nytt under solen. I århundraden har vi vänt oss till skogen i olika syften. Som grottmänniskor bodde vi där, jagade, sov och åt – och med historien har skogen alltid följt med som en mytomspunnen plats fylld av magiska ting. I Jämtland har vi en varierad skogsmassa där du kan hitta allt mellan stora fjäll och massiva barrskogar. Det växer mycket örter, svamp och bär och det finns otaliga vandringsleder för den som söker sig ut i det gröna. Här ger vi dig fem anledningar till varför skogen är nyttig för alla.

Fem hälsosamma skäl att besöka skogen

 • Stressreducerande
  Naturens effekter på vår stress är oslagbara. En promenad längst blåbärsris, måbärsbuskar och vuxna träd med sina hemliga och outtalade historier är precis det du behöver för att få ner de hjärtslag som ökar i takt med den samhälleliga kravlistan vi ofta upplever. Ta några djupa andetag och andas in frisk luft, mil bort från stadens avgasfyllda miljö. Forskning har bevisat att ju oftare människan vistas i gröna miljöer, ju mindre stress och irritation upplever denne.
 • Främjar återhämtning för kropp och själ
  Naturen har bevisligen goda och läkande effekter för såväl vårt inre som yttre. Vi får ett lägre blodtryck och bättre andning vilket stimulerar en bättre syresättning i hela kroppen. Många som upplevt trauman, fysiskt eller psykiskt, hittar gärna läkning i naturen. Framförallt för personer med utmattningssyndrom samt psykiska funktionsbegränsningar har mycket att vinna av att vistas i det gröna.
 • Stimulerar lugnande hormoner
  Den lugna miljön man upplever i skogen har också visas sig stimulera oxytocin som är ett hormon som hjälper oss att ta det lugnt och känna lugn och ro. Det i sin tur har antidepressiva och ångestdämpande effekter för kroppen, och underlättar såväl för koncentration som för inlärning.

 • Ökat välbefinnande
  Ett ökat välbefinnande är en naturlig effekt av en dag i skogen. Vi blir helt enkelt lite lugnare, lite mer harmoniska, lite mer balanserade, lite gladare och lite lyckligare. En kombination av de positiva hälsoeffekterna från den fysiska stimulansen och naturens egna stressreducerande effekter gör att vi upplever ett ökat välbefinnande.
 • Socialt
  Skogen är också en ypperlig plats för sociala kontakter. Umgås med dina vänner på en härlig långpromenad där ni kan leta reda på kantarellerna och alla de bästa blåbären. Ta en picknick i en härlig mystisk glänta någonstans och finn den där efterlängtade tiden för att bara få samtala.