Fiske – Olika metoder, samma mål

Att befinna sig i naturen kan vara olika för alla. Medan en del upplever naturen som en lugn viloplats att hämta andan i så ser andra på naturen med skräck och rädsla. De tredje kanske mer känner att naturen är en annan del av ens hem bara, och att den hör hemma i ens liv precis som allt annat. För en fiskare är naturen platsen där man kan kombinera sport och nöje med avkoppling. Oavsett vilken typ av fiske man föredrar så delar alla den gemensamma kärleken för naturen, vattnet och jakten.

Här får du en genomgång av några olika typer av fiskemetoder:

Trolling
Att välja trollingfiske kräver att man har en bra båt som kan utrustas för detta, eftersom det går ut på att använda båten för att få betena att röra på sig. Själva spöna sätter man fast i fästen på båten och det varierar sedan vilken typ av bete man använder.
Flugfiske
Inom flugfiske handlar det mycket om kastteknik. Man arbetar med bakkast där man ska låta linan få räta ut sig innan man omvandlar det hela till ett framkast. En stor viktig del av resultatet här är också hur väl man lyckas binda sina flugor och vevandet mellan bak- och framkasten. Det bästa är nästan att leta upp en kurs för att lära sig teknikerna inom flugfiske då de kan vara ganska avancerade.
Jerkfiske
Inom jerk kastar man ofta lite tyngre beten än man gör inom till exempel spinnfisket. Medan man drar tillbaka linan så rycker man hem betet för att ge det lite liv. Genom att knycka med ditt spö upp och ner så får du ditt bete att efterlikna en fisk som är ute och simmar.
Jiggfiske
Jiggtekniken går ut på att man använder tyngre beten som går djupare, och som får studsa längst med botten. Fisken hugger ofta under tiden som jiggen sjunker, varför en spänd lina är ett måste här. Man vevar sedan lite i taget, och låter sedan jiggen få sjunka igen. Vevar upp, låter den sjunka etc.

Här kommer en bra guide på hur man justerar och kastar med multirulle: