Thailändska paviljongen i Jämtland

Vi har något väldigt unikt här hos oss och det är den thailändska paviljongen. Har du någonsin hört talas om den? Det är en kulturell stolthet om du frågar mig som jämte. Otroligt fascinerande mötesplats som dessutom är den enda byggnad utanför Thailand som bär den kungliga spiran. Orsaken bakom var helt enkelt för att kung Chulalongkorn från Siam blev lika förälskad i denna del av Sverige som vi jämtar själva är.

Men historian bakom detta mästerverk är ännu mer fascinerande. Låt mig ge er en insikt!

thailand paviljong jämtland

Kungen från Siam besöker Sverige under slutet av 1800-talet
Året är 1897 och kung Chulalongkorn från Siam besöker Sverige, Ragunda. Ungefär exakt hundra år senare byggs alltså denna paviljong till minne av honom. När han besöker landet så uttrycker han det som en resa som ska lägga väg för modernisering och en väg till kunskap och erfarenheter om de europeiska kungahusen och deras seder. Det här var en otroligt omtyckt och älskad kung som bland annat var den som avskaffade slaveriet i hemlandet.

Vår svensk-norska kung Oscar II bjöd in kung Chulalongkorn till ett besök på det internationella konst- och industriutställningen i Stockholm, något som kungen tackade ja till. Därefter passade kungen på att resa runt i landet och på grund av sitt intresse för sågverksindustrin så hamnade han här i mellersta Norrland.

Bygget av paviljongen
När vi sedan närmar oss mitten av 1992 så besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda kommun där man inte var sen med att berätta om kungens besök, och även om en väg som döptes efter honom. De besökte denna plats och blev förälskade, vilket var det första steget inför bygget av den paviljong som idag står där och lockar många besökare. Bygget är helt finansierat av insamlingar och sponsorer från Sverige och Thailand.